miercuri, 9 februarie 2011

Ce este fotbalul?


De ce este jocul de fotbal senzaţional? Pentru toată această sumă de senzaţii tari pe care le provoacă, pentru imprevizibilul, pentru caracterul unic al acestei întreceri al cărei deznodământ depinde în cea mai mare parte de talentul jucătorilor care formează o echipă, de talentul fiecăruia în parte şi de talentul lor de a fi uniţi şi de a lupta până la epuizare pentru cauza comună, adică pentru victorie.
Un gol decisiv, o răsturnare spectaculoasă de scor, efortul de a te ridica şi de a continua lupta cu îndârjire atunci când totul pare pierdut, dau jocului de fotbal o frumuseţe spectaculoasă ce nu mai poate fi egalată de nici o altă competiţie sportivă.
Fotbalul este extraordinar pentru că este viu, pentru că reprezintă viaţa. Şi orice întrecere sportivă de această factură poartă amprenta neştirbită a autenticităţii, deoarece are proprietatea de a transcrie într-un spaţiu restrâns (stadionul, terenul de joc), într-un timp limitat (nouăzeci de minute de joc) viaţa însăşi, cu toate scăderile, cu toate urcuşurile ei, cu pretenţiile, obligativităţile şi recompensele ei, de multe ori neaşteptate, ca într-un joc cu zaruri…
În jocul de fotbal, totul se întâmplă aici şi acum, şi pentru a participa la o astfel de competiţie, jucătorul are nevoie de curaj şi de dăruire, de capacitatea de a se uita pe sine pentru a renaşte pentru victorie.
Lăsând undeva deoparte aceste considerente, vom încerca să ne aplecăm privirile curioase asupra unor elemente de amănunt din culisele jocului de fotbal, acolo unde funcţionează o întreagă industrie spirituală, acolo unde se subsumează toate acele elemente care dau viaţă şi consistenţă jocului de fotbal ca întreg.
Toate aceste elemente sunt oarecum necunoscute simplului spectator, care merge la meciul de fotbal doar pentru a urmări o competiţie celebră, pentru a se relaxa, pentru a fugi de monotonia existenţei de zi cu zi, sau fie pur şi simplu pentru a se relaxa.
Dar pentru acele persoane care activează din interiorul sistemului şi care adesea poartă numele de “oameni din umbră”, fotbalul înseamnă mai mult decât atât. Pentru ei, fotbalul înseamnă viaţă, înseamnă însuşi scopul existenţei lor, şi acest lucru nu trebuie neglijat.
Aspectele de culise ale fotbalului, observaţiile atente ale fenomenului fotbalistic sunt adeseori lăsate într-un unghi mort, iar analiştii sportivi se mărginesc în a discuta la nesfârşit faza cutare sau cutare din meciul X, filmată din şase poziţii, vorbind despre decizia incorectă sau abuzivă a arbitrului, despre neregulile comise de anumite cluburi, despre corupţie sau despre avantajele financiare ale nu ştiu cărui transfer.
Fotbalul înseamnă mult mai mult decât atât. Ca actant al fenomenului fotbalistic, în calitate de maseur şi de fizioterapeut, am avut ocazia de a înţelege în profunzime ceea ce, pentru un privitor neatent, poate părea de nedesluşit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu